Ennen ostosta
Lämminvesivaraajaa valittaessa on tärkeää tietää suunnilleen kuinka paljon kotitalous käyttää kuumaa vettä päivittäin, minkä mallinen lämminvesivaraaja sopii parhaiten taloon ja mikä korroosiosuojaus sopii asuinpaikan vedenlaadulle.
Kuinka suuri lämminvesivaraaja minun pitäisi hankkia?
Tämä riippuu siitä, kuinka paljon tarvitset lämmintä vettä. Hyvä sääntö muistaa on se, että tavallinen 5 minuutin suihku 40 asteessa kuluttaa 40–50 litraa lämmintä vettä. Jos olet yksin ja tarvitset lämmintä vettä vain käsien pesuun kesämökillä, voit tulla toimeen viiden litran lämminvesivaraajalla.
Jos olette nelihenkinen perhe isossa talossa, jossa kylvetään ja käydään suihkussa usein, saatatte tarvita n. 200–300 litran lämminvesivaraajan. Usein perheen loma-asunto pärjää 55 litran varaajalla, mutta kaikki riippuu siitä, kuinka paljon vettä käytetään (jos loma-asunnolla käy kesävieraita tai se vuokrataan useammalle henkilölle, suurempi varaaja voi olla tarpeellinen).
- Suihku normaalilla veden virtauksella n. 8–10 litraa minuutissa.
- Kylpy (tavallinen kylpyamme) n. 140 litraa
- Käsin tiskaaminen n. 15 litraa
Minkälainen on vedenlaatusi?
Ja mikä korroosiosuojaus on paras?
Kun ostat lämminvesivaraajan voit valita sille korroosiosuojauksen, joka sopii asuinpaikkasi vedenlaatuun: kupari, ruostumaton teräs vai emali. Näillä kolmella eri korroosiosuojalla on erilaiset korroosio-ominaisuudet, ja se, mikä on sopiva yhdelle materiaalille, voi olla haitallista toiselle. Useimmissa kunnallisissa vesissä kupari on hyvä valinta, mutta poikkeuksiakin toki on. Valitsemalla oikean korroosiosuojauksen varmistat, että lämminvesivaraajasi kestää mahdollisimman pitkään.
Voit ottaa yhteyttä omaan kuntaasi ja saada tietoja vedenlaadusta. Jos sinulla on oma kaivo, kannattaa sinun teettää vesianalyysi. Suosittelemme, että etsit lisätietoa siitä, miten analyysin tekemisessä edetään.
- Kupari sopii suurimpaan osaan kunnallisista vesistä. Kupari on herkkä alhaisille pH-arvoille, joka voi aiheuttaa korroosiota.
- Ruostumaton teräs ei ole herkkä normaalin vesijohtoveden pH-arvoille. Ruostumaton teräs voi syöpyä vedessä, jossa on korkea kloridipitoisuus, erityisesti esimerkiksi kalkkikertymien alla.
- Emali on hyvä vaihtoehto vedelle, jossa on korkea kalkki- ja kloridipitoisuus, liian pehmeä ja vähäsuolainen vesi voi puolestaan aiheuttaa korroosiota.
Milloin minun kannattaa valita läpivirtauslämmitin?
Läpivirtauslämmitin on hyvä vaihtoehto, kun tilaa on hyvin vähän ja kun juoksutukset ovat pieniä mutta pitkiä (esim. suihku). Läpivirtauslämmitin sopii esimerkiksi pieneen kesämökkiin tai erilliseen saunaan, jossa on suihku. Huomioi, että jos laitetta käytetään suihkua tai pesuallasta varten, on valittava vähintään 11 kW:n läpivirtauslämmitin, muuten virtaus ei ole riittävä. Tavallisessa asuintalossa on aina parempi käyttää tavallista lämminvesivaraajaa.
Oikean anodin valitseminen lämminvesivaraajaan
Emaloiduissa lämminvesivaraajissa on uhrausanodi, jota kutsutaan myös anodiksi. Sen tehtävänä on nimensä mukaisesti estää vedenlämmittimen sisäpuolen ruostuminen. On tärkeää tarkistaa ja vaihtaa uhrausanodi säännöllisesti, yleensä kolmen vuoden välein, jotta lämminvesivaraaja toiminta jatkuu optimaalisesti.
Kun valitset uhrianodia lämminvesivaraajaan, on tärkeää ottaa huomioon veden laatu ja käyttämäsi lämminvesivaraajan tyyppi. Tässä muutamia vinkkejä:
Magnesiumanodi: Yleisin uhrianodityyppi. Se toimii hyvin useimmissa vedenlaaduissa ja suojaa tehokkaasti korroosiolta.
Sinkkianodi: Käytetään usein kovan veden alueilla. Sinkkianodi kestää hyvin korroosiota, ja se voi olla hyvä vaihtoehto, jos vedessä on hajuongelmia.
Alumiinianodi: Harvinaisempi tyyppi, mutta voi olla tehokas joissakin vesilaaduissa. Alumiinianodit ovat usein halvempia, mutta ne voivat olla tehottomampia kuin magnesium- ja sinkkianodit.